Sterke darmbarrière = Sterke immuniteit.
Twee derde van de immuuncellen in het lichaam bevinden zich in de darmen. Een goede darmgezondheid is dus een voorwaarde voor een efficiënte afweer tegen virussen en bacteriën. Een goede darmgezondheid staat of valt met een intact darmbarrière. Een goede probiotica helpt daar zeker bij. Onderzoek op muizen heeft dit duidelijk gemaakt, wanneer de muizen geen bacteriën in de darm hebben, dan zijn ze extreem gevoelig voor ziektes en infecties. Probiotica en Prebiotica herstellen de balans in de darmflora wat de immuniteit ten goede komt. Vezelrijke voeding is uiteraard ook een must om een efficiënte darmwerking te verzekeren.
Ook bestanddelen uit voeding hebben invloed op de darmbarrière. Darmcellen zijn dol op Glutamine. L Glutamine is een aminozuur dat de darmbarrière verstevigt. Bètaglucanen uit paddenstoelen en gist bijvoorbeeld prikkelen de immuuncellen. Ze reageren alerter op virussen en ziekmakende microben, maar zolang er geen bedreiging is, blijven ze op non actief staan. Ze veroorzaken daarom geen onnodige ontstekingen, zoals voedselallergenen dat wel doen.
Voedselallergenen: zijn ingrediënten waarop de darm immuniteit heftig kan reageren en die de darmbarrière vernietigen. Bekende allergenen zijn tarwe (Gluten) melk, pinda’s, soya, e.d.
Niet iedereen heeft er last van, en niet altijd gaat het om een echte allergie. De meeste mensen beseffen echter niet dat ze bepaalde ingrediënten niet goed verdragen.
Velen hebben baat bij :
Probiotica 3 x dgs 1 caps ½ uur voor de maaltijden.
Colonsupport ( Prebiotica ) 3 x dgs 1 caps ½ uur voor de maaltijden.
L Glutamine. 2 x dgs 1 schepje in een beetje water tussen de maaltijen.
Intestinal Blend 3 x dgs 25 – 30 dr op een beetje water ½ uur voor of na de maaltijden