Regelmatig bewegen helpt geheugen bij dementie
Regelmatig wandelen en het doen van krachtoefeningen verbetert het geheugen en denkvermogen bij ouderen met dementie. Dit blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.
Wandelen en krachtoefeningen hebben niet alleen een positieve invloed op de lichamelijke conditie bij ouderen met dementie. Ze zorgen bovendien voor een beter geheugen en een scherper denkvermogen. Hierdoor gaat de vaardigheid waarmee alledaagse taken worden uitgevoerd vooruit hetgeen uiteindelijk bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.
Onderzoek
109 mensen van 75 jaar en ouder die in een verpleeghuis wonen en aan dementie leiden werden gedurende negen weken gevolgd. Er werden daarbij twee bewegingsprogramma’s geëvalueerd: vier keer per week dertig minuten wandelen of twee keer per week dertig minuten wandelen en twee keer per week dertig minuten krachtoefeningen doen.
De combinatie van wandelen en krachtoefeningen was het meest succesvol. Uithoudingsvermogen, beenkracht en balans verbeterden, maar ook het geheugen, de herkenning van personen en de concentratie lieten een positieve ontwikkeling zien. Dit zorgde ervoor dat de deelnemers minder moeite hadden met bijvoorbeeld het aantrekken van een jas of het smeren van een boterham.
Wanneer er niet meer aan beweging of krachtoefening wordt gedaan, verdwijnt het effect echter snel. De onderzoekers dringen er daarom op aan om wandelen én krachttraining een structureel onderdeel te maken in de zorg voor ouderen met dementie.
Bron
Bossers WJ, van der Woude LH, Boersma F, Hortobágyi T, Scherder EJ, van Heuvelen MJ, A 9-Week Aerobic and Strength Training Program Improves Cognitive and Motor Function in Patients with Dementia: A Randomized, Controlled Trial, Am J Geriatr Psychiatry. 2015 Jan 3. pii: S1064-7481(14)00572-7.