Slechte nachtrust

Slechte nachtrust beïnvloedt ons DNA!

Slechte nachtrust

Een slechte nachtrust verstoort niet alleen onze biologische klok, het verandert zelfs de epigenetische structuur van ons DNA (* Epigenetica: de studie die zich toelegt op processen die mede de expressie van genen beïnvloeden.) In sommige gevallen lijkt deze verandering niet meer terug te draaien.

Biologische klok

Onze biologische klok zorgt ervoor dat onze lichamelijke functies een bepaalde regelmaat volgen. Het slaap- en waakritme, dat hoofdzakelijk onder invloed van melatonine en cortisol staat, is daarvan het bekendste voorbeeld. Verstoringen in de biologische klok kunnen onder andere ontstaan door bijvoorbeeld ploegendienst, reizen van oost naar west en overschakelen op winter- of zomertijd. 

Slaaponderzoek

Vijftien mannen deden twee maal twee nachten mee aan een slaapexperiment in het laboratorium. De eerste twee nachten mochten ze doorslapen, maar tijdens de tweede sessie werden ze één nacht wakker gehouden. Er werden daarbij onder meer bloedmonsters genomen om de activiteit van bepaalde "klokgenen" te meten. (*Genen die invloed hebben op het interne, biologische ritme van levende materie.) zoals CLOCK en CRY1 (*CRY1 reguleert de"interne klok" van ons Genen netwerk)

Slaapverstoring

Slaapverstoring bleek onder andere de methylatie (*Methylatie stofwisseling van de cellen ) van CRY1 en BMAL1 te verhogen.(*BMAL1 is een essentieel onderdeel van het Circardiane timingsysteem en heeft te maken met herstel van slaapgebrek) Hierdoor worden er minder eiwitten geproduceerd die helpen bij de regulering van het circadiaanse ritme. Bij methylatie hechten methylgroepen zich aan het DNA, waardoor bepaalde genetische informatie niet meer vertaald kan worden in eiwitten.

Circardiaanse klok

De Circardiaanse klok is een intern tijdregistratiesysteem, regelt verschillende fysiologische processen, (*inwendige lichaamsprocessen) door het genereren van ongeveer 24 uurs circardiane ritmes in genexpressie, die worden vertaald in ritmes in metabolisme en gedrag. Het fungeert als een belangrijke regulator van een breed scala aan fysiologische functies waaronder metabolisme (*stofwisseling), slaap, lichaamstemperatuur, bloeddruk, endocriene systeem,(* de endocriene klieren reguleren de lichaamsfuncties door hormonen), immuun systeem, hart en bloedvaten, en nierfunctie.

“We hebben aangetoond dat één enkele nacht niet doorslapen het epigenetische- en transcriptieprofiel van belangrijke circardiaanse klokgenen al kan veranderen”, aldus de onderzoekers. "Het is goed mogelijk dat deze veranderingen na een paar goede nachtrusten weer ongedaan worden gemaakt. Maar aan de andere kant zijn epigenetische veranderingen bij mensen die veel in ploegendienst werken soms van blijvende aard."

Daarom is de ernst van een goede ontspannen nachtrust zo belangrijk vooral in deze tijd met bedreiging van het Covid 19 virus!

Bron

Jonathan Cedernaes, Megan E. Osler, Sarah Voisin, Jan-Erik Broman, Heike Vogel, Suzanne L. Dickson, Juleen R. Zierath, Helgi B. Schiöth, and Christian Benedict, Acute Sleep Loss Induces Tissue-Specific Epigenetic and Transcriptional Alterations to Circadian Clock Genes in Men, JCEM Volume 100, Issue 9, 13 juli 2015.