Coronavirus: Hoe ben je er beter tegen bestand..

Vierhonderd variaties Coronavirussen.

Er zijn wel vierhonderd verschillende soorten bekend van het Coronavirus. Zes ervan zijn besmettelijk voor de mens. Menselijke coronavirussen kunnen we opdelen in mild pathogene virussen en sterk pathogene virussen (* een Patogeen is een ziekteverwekkend organisme ).

De milde vormen veroorzaken symptomen zoals een eenvoudige verkoudheid en zijn verder ongevaarlijk.

Twee soorten waren tot op heden bekend als sterk pathogeen en dus ook gevaarlijk. Het gaat hierbij om het

1.SARS-coronavirus (Severe Acute Respiratory Syndrome)

2.MERS-coronavirus (Middle East Respiratory Sydrome).

Deze coronavirussen veroorzaken ernstige longontstekingen en kunnen dodelijk zijn. Uit ervaring met het SARS- en MERS-Coronavirus kunnen we stellen dat deze virussen een dysfunctionele ( *gebrekkig functionerend) immuunreactie kunnen uitlokken die buiten proportie is en veel schade aanricht.

Het virus verspreidt zich via ademhalingsdruppels (niezen, hoesten, en tijdens nauw persoonlijk contact. Besmetting vindt plaats via de neus en kenmerkt zich in een vroeg  stadium door luchtwegklachten en koorts. In een later stadium kunnen ademhalingsproblemen (longontsteking) en aantasting reuk en verlies van smaak ontstaan.

Gevolgen sterk pathogene virussen.

Ernstige longontstekingen als gevolg van een sterk pathogeen Coronavirus is geassocieerd met een zeer snelle replicatie van het virus, immense infiltratie van immuun cellen en zeer sterk verhoogde niveaus van pro-inflammatoire cytokines (*ontstekingsbevorderende reactie in de cellen).

Deze massieve immuunreactie laat schade na in de longen en kan resulteren in een fatale longontsteking. Een gezond persoon met een normaal functionerend immuunsysteem zou van de milde Coronavirussen geen last mogen hebben. Oudere mensen en mensen met een of meer chronische aandoeningen, zoals onder andere diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas zijn vaak kwetsbaarder omdat ze hierdoor vatbaarder zijn, ook voor de milde varianten.

Het nieuwe Coronavirus: 2019-nCoV

Het nieuwe Coronavirus is ontstaan in Wuhan ( China).

Het is een tot nog toe onbekende variant van het Coronavirus en wordt het 2019-nCoV virus genoemd. Besmetting met het virus leidt tot de ziekte COVID-19. Er is nog geen vaccin op de markt.

Het nieuwe Coronavirus is in het grootste deel van de gevallen mild. De sterftekans stijgt met de leeftijd en is groter bij onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes-long-hart en vaatziekten en obesitas. Het is dus erg belangrijk dat ons immuunsysteem dit virus correct aanpakt. Als ons immuunsysteem het virus effectief overwint, zullen we vanaf dat moment immunoglobulines,(* antilichamen ), produceren waardoor we vanaf nu niet meer opnieuw besmet kunnen worden en dus immuun geworden zijn.

Effectieve immuunreactie

Het is cruciaal dat ons immuunsysteem op een adequate manier reageert als er een pathogeen, zoals een virus of een bacterie, ons lichaam binnendringt.

In het geval van een virus zoals het Wuhan Coronavirus, opteert (*verkiest) ons immuunsysteem om een reactie in gang te zetten die ook wel een Th1-reactie wordt genoemd ( T helpercellen zijn een deel van het immuunsysteem). Met behulp van T-lymfocyten wordt er een zeer sterke ontsteking gecreëerd, zodat de cellen die geïnfiltreerd zijn met het virus gedood worden.

Bij dergelijke immuunreacties komt veel kijken. Het is een complexe cascade van gebeurtenissen die idealiter leidt tot de dood van het pathogeen (*ziekteverwekker) en het aanleggen van immunologisch geheugen zodat we in de toekomst beschermd zijn.

Gezien het feit dat het nieuwe Coronavirus de longen infiltreert, snel repliceert en een massieve immuunreactie uitlokt, is het uitermate belangrijk dat deze immuunreactie succesvol is in het verslaan van het virus en dat deze reactie weer (op tijd) eindigt. Een overmatige immuunreactie die niet op tijd eindigt, kan nog veel meer schade veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen

Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat de immuunreactie effectief is. Wat kunt u doen, los van het in acht nemen van de preventiemaatregelen van het RIVM?

Voeding

Tijdens onze evolutie aten we een enorme variatie aan vruchten, wortel- en knolgewassen, noten, groenten en ander plantaardig voedsel. Zo hebben we meer dan 100.000 generaties geleefd, een tijdspan waarin ons genoom (*erfelijke informatie van een cel)  zich aan deze voeding heeft aangepast. De laatste twee of drie generaties eten we voornamelijk sterk bewerkt voedsel ( voedsel dat arm is aan vitaminen en mineralen). Ook de variatie is grotendeels uit ons voedingspatroon verdwenen. Hierin ligt een belangrijke verklaring voor de toegenomen ziektelast.

Eet gevarieerde, verse en onbewerkte voeding, waarvan voldoende gezonde vetten, Omega 3, eiwitten, vitaminen en mineralen in aanwezig zijn. Zie onze blog: Belang van een gezonde en uitgebreide voeding.

Ondersteuning immuunsysteem

Ondersteun je immuunsysteem ter preventie van een zwaar verloop met voeding die bestaat uit grote hoeveelheden groenten en fruit. Zorg voor een voldoende inname van de essentiële vitaminen en mineralen en drink voor al voldoende water.

  • Circa 600-800 gram verse groenten
  • 2 tot 3 stuks fruit per dag ( zoet fruit met mate )
  • Volkoren rijst en graansoorten
  • Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week
  • Varieer elke dag door magere vleessoorten af te wisselen met verse zee vis en vegetarische maaltijden
  • Volle zuivelproducten en kaas met mate
  • Geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen vermijden
  • Frisdranken en geraffineerde vruchtsappen vermijden
  • Alcohol en roken vermijden

Eet regelmatig een handje diverse onbewerkte  noten zo als, amandelen, walnoten, paranoten, pecannoten, hazelnoten, macadamia noten en ongebrande cashewnoten. Deze zijn een goede bron van gezonde vetten en eiwitten, ijzer, vitamine E, en vitamine B1. Het eten van ongezouten en ongebrande noten beschermt ons tegenhart en vaatziekten.

Er loopt momenteel een onderzoek naar:

Vitamine C – Vitamine D3 – Vitamine K2 – Zink – Omega 3 – Quercetine – Resveratrol –   S-Acetyl-L-Glutathion- als ondersteuning van ons immuunsysteem.

Leefstijl

  • Beweeg minimaal 30 minuten matig intensief per dag en bij voorkeur in de buitenlucht
  • Zorg voor voldoende stress reducerende activiteiten zoals sporten, sauna, massage, Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen die ontspanning brengen
  • Neem regelmatig een koude douche
  • Zorg voor voldoende slaap

Tot slot

Het nieuwe Coronavirus houdt velen van ons bezig. We kunnen er preventief voor zorgen dat ons lichaam bestand is tegen een besmetting met dergelijk virus zoals ook aan te raden is ter preventie van het griepvirus. Met behulp van een gezonde leefstijl is ons lichaam beter bestand tegen virusinfecties, zoals het Coronavirus.

Onze middelen om een boost aan uw immuunsysteem te geven vindt u onder andere in de webshop. Klik in het filter op "Doel" en selecteer "Weerstand Ondersteunend" voor alle middelen die hiervoor in aanmerking komen. De volgende middelen in het bijzonder, gerelateerd aan dit artikel, zijn voor u samengesteld (met tijdelijke korting) in "uitgelichte producten" en treft u meteen aan door hier met uw muisknop direct naar die producten te gaan.  

Referenties

  1. Mahallawi, Waleed et.al. (2018); MERS-CoV infection in humans is associated with a pro-inflammatory Th1 and Th17 cytokine profile104. 8-13. 10.1016/j.cyto.2018.01.025.
  2. Chaolin Huang et.al., (2020); Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, The Lancet January 24, 2020
  3. Roxas M1, Jurenka J. (2007), Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev.2007 Mar;12(1):25-48