Wat is Omega 3?

Omega-3 is een verzamelnaam voor een aantal vetzuren die in onze voeding zitten.
De belangrijkste drie omega-3 vetzuren voor ons lichaam zijn:

 • (ALA) alfa-linoleenzuur,
  de visvetzuren:
 • (EPA) eicosapentaeenzuur en
 • (DHA) docosahexaeenzuur.

Om voldoende omega-3 binnen te krijgen wordt aangeraden om twee keer per week vette vis te eten.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Ons lichaam is opgebouwd uit maar liefst 50 biljoen cellen. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 300 celtypen en deze zijn allemaal verschillend met een verschillende levensduur. Sommige cellen blijven enkele uren in leven, zoals sommige witte bloedcellen of maar 2 tot 3 dagen, zoals de epitheelcellen van onze maag. Andere cellen blijven ongeveer 4 maanden in leven, zoals rode bloedcellen of zelfs 8 tot 10 jaar, zoals de cellen van ons skelet. Zenuwcellen gaan ons hele leven mee en kunnen wel anderhalve meter lang zijn.

Al die cellen hebben een eigen taak. En om die taak zo goed mogelijk uit te voeren, worden er ‘berichtjes’ verzonden binnenin cellen en tussen cellen onderling. Dit klinkt misschien als iets heel kleins, maar het versturen van die ‘berichtjes’ heeft een enorme impact op je gezondheid.

Omega-3 bestaat uit een aantal verschillende vetzuren die in staat zijn om onze cellen soepel te houden. Het bijzondere aan de omega-3 vetzuren is dat ze overal in het lichaam werken en heel veel soorten cellen ondersteunen bij het versturen van al die ‘berichtjes’.

Onze hersencellen bestaan bijvoorbeeld voor maar liefst 2/3 uit vetzuren. En het gevaarlijke is, ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. We moeten ze dus binnenkrijgen via onze voeding.

Als we deze vetzuren niet via onze voeding binnenkrijgen ontstaat er dus een gevaarlijk tekort. Daarom worden omega-3 vetzuren ook wel essentiële vetzuren genoemd.

De drie belangrijkste omega-3 vetzuren

ALA – Dit is een plantaardig omega-3 vetzuur dat in plantaardige oliën zit zoals walnotenolie en lijnzaadolie. Verder zitten er kleine hoeveelheden in vlees en in groene bladgroente zoals sla.

DHA en EPA – Deze twee omega-3 vetzuren zitten vooral in vis. Vette vissoorten zoals zalm, haring, sardientjes en makreel zitten vol met deze vetzuren. Vandaar dat veel mensen bij omega-3 aan visolie denken.

DHA en EPA zijn voor je lichaam de belangrijkste vetzuren. Deze vormen van omega-3 worden het meest gebruikt. DHA en EPA maken vissen trouwens niet zelf. Ze halen deze vetzuren uit algen en plankton. Inmiddels kan men DHA en EPA ook direct uit algen halen. Dit is vooral fijn voor vegetariërs en veganisten.

Meer dan 60 procent van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten. Uit onderzoek blijkt dat bijna 90% van de bevolking een Omega-3 tekort heeft, waarvan de helft zelfs een ernstig tekort. Dit is zorgelijk. Het vormt een groot probleem voor de gezondheid van onze bevolking. Want de omega-3 vetzuren EPA en DHA uit vis en schaal- en schelpdieren zijn essentieel voor een goede gezondheid.

De vetzuren EPA en DHA hebben de volgende erkende Europese gezondheidsclaims:

 • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.
 • ALA draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie.
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed.
 • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart.
 • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk.

Wat is omega-6?

Omega-6 is een verzamelnaam voor een aantal vetzuren die ook een belangrijke rol spelen in ons lichaam. Op moleculair niveau lijkt omega-6 heel erg op omega-3, ze hebben zelfs vergelijkbare functies in je lichaam.

Ze lijken zo erg op elkaar dat je lichaam niet teveel van beide vetzuren kan verwerken.

Top-15 voedingsmiddelen met de meeste omega 3:

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 (EPA+ DHA) is voor een volwassene vastgesteld op 450 milligram. De maximaal aanvaardbare grens ligt op 2700 milligram.

 • Lijnzaad – 23 g per 100 gram
 • Chiazaad – 17,8 g per 100 gram
 • Pistache – 13,6 g per 100 gram
 • Hennepzaad – 9,3 g per 100 gram
 • Walnoot – 9 g per 100 gram
 • Kaviaar – 6,7 g per 100 gram
 • Zalm – 2,5 g per 100 gram
 • Haring – 2,4 g per 100 gram
 • Tonijn – 1,64 g per 100 gram
 • Cashewnoten – 1,6 g per 100 gram
 • Makreel – 1,6 g per 100 gram
 • Sardinen – 1,4 g per 100 gram
 • Pecannoot – 1 g per 100 gram
 • Forel – 1 g per 100 gram
 • Paranoot – 0,98 g per 100 gram

Oorzaken van een omega-3 tekort zijn onder andere:

 • Het eten van te weinig zeevoedsel, zoals zeewieren, vis en/of schaal- en schelpdieren
 • We krijgen te weinig omega-3 binnenkrijgen, maar ook een overdosis aan omega-6.

De belangrijkste reden van ons tekort aan omega-3 is de overdosis aan omega-6. Eén van de redenen dat we meer omega-6 zijn gaan eten komt door de toename van plantaardige oliën in ons voedingspatroon.

Deze plantaardige oliën zitten bomvol omega-6. Bijna iedereen heeft wel een fles zonnebloemolie in huis. Deze toename begon toen de voedselindustrie zo’n 100 jaar geleden eenvoudig grote hoeveelheden plantaardige olie ging produceren.

Plantaardige olie klinkt natuurlijk heel gezond en in sommige gevallen is dat ook zo. Maar omdat wij er heel veel van zijn gaan eten, en omdat het ook in allerlei voedingsmiddelen zit, krijgen wij nu veel meer omega-6 binnen dan vroeger.

De hoeveelheid omega-6 in ons lichaam is de laatste 50 jaar zelfs met 200% gestegen.

Omega 3 en cortisol (het stresshormoon)

Omega-3-vetzuren dagelijks innemen zorgt voor lagere cortisol, adrenaline en noradrenaline concentraties. Omega-3 schijnt het cortisol niveau in de ochtend te verlagen, waardoor je minder ‘gejaagd’ bent. Door een daling van de adrenaline concentratie voel je je minder gestrest. Het aanvullen van de voeding met omega 3 vetzuren heeft verder een mogelijk gunstig effect op depressieve klachten.

Omega 3 als supplement

De kans is groot dat jij het ook niet red om minimaal twee keer per week vis te eten en/of dat jouw vetvertering niet goed werkt. Een goed omega-3 visolie supplement is dan aan te raden. Aangezien er veel slechte visolie supplementen te koop zijn, is het verstandig om op een aantal dingen te letten. Want de inname van een slechte (geoxideerde) omega-3 olie doet je gezondheid meer kwaad dan goed.

Conclusie

Zowel omega-3 als omega-6 zijn essentieel voor ons hart, onze bloedvaten, de hersenen, ogen, ons afweersysteem en nog veel meer. Vooral de gezondheidseffecten van omega-3 zijn enorm belangrijk. En de juiste omega-3 verlaagt de stresshormonen.

Omega-3 en omega-6 hebben elkaar nodig in een 1:1 verhouding, anders profiteert ons lichaam niet van alle gezondheidseffecten. De meeste mensen hebben een verkeerde omega 3 / omega 6 balans. We krijgen 10 tot 15 keer te veel omega-6 binnen en dat is niet goed voor ons lichaam.

Zorg dat jouw lichaam de gezondheidsvoordelen van omega-3 en omega-6 benut. Verminder je omega-6 inname vandaag nog en voeg omega-3 toe aan jouw dagelijkse inname.

Omega 3-vetzuren EPA/DHA
De inname van omega 3-vetzuren is heel belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat (meervoudig onverzadigde omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren). De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in de huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 dient te zijn. Het beste resultaat met omega 3-vetzuren wordt bereikt als ook de inname van linolzuur (voornamelijk uit zonnebloemolie en maïsolie) aan banden wordt gelegd. Omdat de lichaamsvoorraad van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) beperkt is, is het belangrijk te zorgen voor een regelmatige aanvoer van omega 3-vetzuren uit voeding (en supplementen). Er zijn supplementen op de markt die het omega 3-vetzuur alfalinoleenzuur (ALA) bevatten uit plantaardige oliën zoals lijnzaadolie. De lichaamseigen omzetting van deze ALA in EPA en DHA verloopt echter zeer inefficiënt, zodat inname van kant-en-klare EPA en DHA noodzakelijk is om van de gezondheidseffecten van deze langeketen omega 3-vetzuren te profiteren. EPA kan worden omgezet in DHA en vice versa. Vegetariërs doen er goed aan naast lijnzaadolie een voedingssupplement met DHA uit algen te gebruiken.

Omega 3-vetzuren hebben een veelzijdige werking; ze zijn in alle lichaamscellen aanwezig en hebben invloed op het functioneren van de cel en het weefsel waar ze deel van uitmaken. Globaal zijn er vier werkingsmechanismen te onderscheiden die sterk met elkaar zijn verweven:

Omega 3-vetzuren (voornamelijk DHA) worden ingebouwd in fosfolipiden en sfingolipiden in het celmembraan waardoor de structuur (vloeibaarheid, dikte, vervormbaarheid) en functie van het celmembraan verandert. Het DHA-gehalte verschilt per weefsel en orgaan en is het hoogst in hersenen en ogen.
Omega 3-vetzuren (vooral EPA) spelen een rol in de eicosanoïdenstofwisseling (synthese van prostaglandines, tromboxanen, leukotriënen) en ondersteunen op die manier een goede balans in de werking van het immuunsysteem. De verhouding tussen de verschillende vetzuren in de membranen (DHA, EPA, alfalinoleenzuur, arachidonzuur) bepaalt welke vetzuren beschikbaar komen na afsplitsing door het enzym fosfolipase om te worden omgezet door cyclooxygenase- (COX) of lipoxygenase- (LOX) enzymen. Dit heeft invloed op een evenwichtige immuunrespons. Hierbij is een goede verhouding tussen de inname van omega 6- en omega 3-vetzuren via voeding en supplementen van groot belang.
Omga 3-vetzuren (EPA, DHA) kunnen worden omgezet in SPM (specialized pro-resolving mediators); uit EPA ontstaan serie E resolvines (uit EPA), uit DHA serie D resolvines, protectines/neuroprotectines en maresines. Deze SPM’s hebben een ontstekingsremmende activiteit en zijn belangrijk voor het onder controle brengen en beëindigen van ontstekingen en pijn.
Omega 3-vetzuren reguleren moleculen of enzymen die zorgen voor het doorgeven van signalen binnen de cel.
Omega 3-vetzuren beïnvloeden de genexpressie in de cel(kern) en hebben onder meer effect op de glucose- en vetstofwisseling.
Bronnen
EPA: vette vis, krill
DHA: vette vis, krill, microalg Schizochytrium sp.
Kwaliteitsaspecten
Bij het vergelijken van voedingssupplementen met visolie is het belangrijk te kijken naar de hoeveelheid EPA en DHA per capsule en niet naar de hoeveelheid visolie, omdat dit naast gezonde vetten ook andere bestanddelen bevat zoals verzadigde vetten en transvetten. Visoliesupplementen worden over het algemeen aangeboden in drie vormen:

De eerste is de vorm waarin visvetzuren van nature in vis voorkomen: natuurlijke triglyceriden. Een triglyceride bestaat uit een glycerolketen waaraan drie ketens van vetzuren gebonden zijn (zie afbeelding). In het geval van visolie bestaat één van deze vetzuurketens uit het meervoudig onverzadigde EPA of DHA. De overige vetzuurketens bestaan uit verzadigde of enkelvoudig onverzadigde vetten. Hierdoor zal de hoeveelheid (concentratie) EPA/DHA in een product met natuurlijke triglyceriden niet boven de 30% komen. De meeste van deze producten bevatten 1000 mg visolie waarvan 180 mg EPA en 120 mg DHA.

De tweede vorm is ethylesters. De eerste stap bij de productie hiervan bestaat uit het afsplitsen van de vetzuurketens van het glycerol door de vetzuren te binden aan een ethanolketen, waarbij ethylesters worden gevormd. Vervolgens wordt de concentratie EPA en DHA ethylesters verder verhoogd door middel van extractie. Deze vorm is gebruikt in veel van de grote klinische onderzoeken.

De derde vorm zijn herveresterde triglyceriden. Hierbij worden ethylesters verder bewerkt waardoor opnieuw triglyceriden ontstaan (de zogenaamde rTG’s, re-esterified triglycerides of herveresterde triglyceriden).

Belangrijk is te beseffen dat het hierbij om een bewerkte vorm van triglyceriden gaat en dat dit niet hetzelfde is als de natuurlijke triglyceriden, zoals deze in vis voorkomen. Met rTG’s worden eveneens zeer hoog geconcentreerde en gedoseerde EPA en DHA-producten verkregen, zonder een onwenselijk hoge hoeveelheid verzadigde vetten en waarbij dus volstaan kan worden met een beperkt aantal capsules per dag. Een voordeel hiervan ten opzichte van ethylesters is dat deze verbindingen meer de natuurlijke structuur van visolie benaderen. De structuurformule van deze vetten is gelijk aan die van natuurlijke triglyceriden, behalve dat er nu meerdere EPA- en/of DHA-zijketens aan de glycerolketen gebonden zijn, in plaats van slechts één. Een nadeel van deze vorm van triglyceriden is dat ze duurder zijn voor de consument vanwege de extra bewerkingsstap. In een onderzoek waarin de opname van EPA en DHA in de vorm van triglyceriden op de langere termijn werd vergeleken met ethylesters, bleek de triglyceridenvorm nóg beter opgenomen te worden
Visolie van de hoogste kwaliteit is verkregen via gepatenteerde CO2-extractie en heeft de EMAS-certificering:

Bij CO2-extractie hoeft visolie niet veelvuldig met hoge temperaturen behandeld te worden zoals bij andere productiemethoden (zoals moleculaire distillatie). Hierdoor blijven de kwetsbare vetzuren intact en wordt het milieu minder belast.
Doordat het een zuurstofvrij proces is, maken bacteriën geen schijn van kans en lopen de vetzuren geen kans om ranzig te worden door oxidatie. Bovendien maakt CO2-extractie het mogelijk om zeer hoge concentraties aan EPA of DHA te realiseren, al naar gelang de behoefte.
Met CO2-extractie wordt het product gezuiverd van contaminerende stoffen die tegenwoordig helaas vaak in vis worden aangetroffen zoals PCB’s, pesticiden, dioxines en zware metalen. Elke batch wordt door onafhankelijke laboratoria getest.
De gebruikte CO2 wordt bijna 100% gerecycled en draagt niet bij aan het broeikaseffect.
EMAS-certificering geeft aan dat voldaan is aan de strenge Europese norm voor milieuzorg. Uitsluitend kleine, onbedreigde vissen worden gebruikt (ansjovis, sardine en makreel). Kleine vissen blijken keer op keer het minst vervuild te zijn, vooral als de vis afkomstig is uit schone wateren rond Antarctica.
Tekenen van een mogelijk tekort
Vermoeidheid, veel dorst (en vaak urineren), droge huid, slecht geheugen, stemmingswisselingen, probleemgedrag, depressie, pijnklachten, ontstekingen, problemen met zien, verhoogde infectiegevoeligheid, tromboseneiging, hoge triglyceridenspiegel.

Indicaties
Algemene ondersteuning gezondheid, remmen 'inflammaging', verbeteren omega-6/omega-3 balans
Hart- en vaatziekten, preventie en behandeling (kransvatziekte, angina pectoris, hartinfarct, hartritmestoornissen, hartfalen, beroerte, hypertensie, hypertriglyceridemie, atherosclerose, toegenomen tromboseneiging, perifere vasculaire ziekte, ziekte van Raynaud)
Metabool syndroom, diabetes type 2
Psychische stress
Psychiatrische aandoeningen (ADHD, anorexia nervosa, borderline persoonlijkheidsstoornis, agressie, angststoornis, depressie, preventie postpartum depressie, bipolaire stoornis, suïcidaliteit, schizofrenie, psychose, autisme)
Preventie leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (AMD), achteruitgang gezichtsvermogen
Preventie leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en dementie
Preventie alcoholgerelateerde dementie
Multiple sclerose
Migraine
Hersenletsel
Perifere neuropathie
Artritis (reumatoïde artritis, osteoartritis)
Nekpijn, lage rugpijn
Preventie sarcopenie bij ouderen (in combinatie met krachttraining)
Sport (minder spierpijn)
Osteoporose
Parodontitis (ook preventie)
Ondersteuning wondheling
Ontstekingen, chronische ontstekingsziekten, ontstekingspijn
Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa)
Auto-immuunziekten (waaronder SLE)
Kanker, preventie en therapie (verbeteren prognose, tegengaan cachexie)
Sikkelcelziekte (verbetering conditie bloedvaten)
Taaislijmziekte (cystische fibrose)
Acne vulgaris
Niet-alcoholische leververvetting
Astma, COPD
Nierdialyse
Preventie nierstenen (calciumoxalaat)
Zwangerschap, geven van borstvoeding
Premenstrueel syndroom, dysmenorroe
PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)
Contra-indicaties
Overgevoeligheid voor (vis)olie, krill(olie), algen

Gebruiksadviezen
Algemene (preventieve) adviesdosering: 0,5-1 g/dag
Algemene therapeutische dosering: 1-5 g/dag
Hypertriglyceridemie: 3-4 g/dag
Hartritmestoornissen; bij atriumfibrilleren met name DHA-inname verhogen
Hypertensie: ≥ 3 g/dag
Hartfalen: preventief > 0,5 g/dag, therapeutisch 4 g/dag
Achteruitgang gezichtsvermogen: ≥ 250 mg DHA/dag
Artritis: 1-5 g/dag (vooral EPA)
Parodontitis: vooral DHA-inname verhogen
Acne vulgaris: ≥ 1 g/dag (vooral EPA)
Cachexie bij kanker: vooral EPA
Preventie AMD: vooral DHA
Preventie cognitieve achteruitgang en dementie: vooral DHA
Depressie: 0,2-2,2 g EPA per dag (met EPA ≥ 60% van de totale inname van EPA en DHA)
Zwangerschap, geven van borstvoeding: 0,5-1 g DHA per dag
Interactie
EPA-suppletie verlaagt mogelijk de kans op rhabdomyolyse door gebruik van statines.
Omega-3 vetzuren verlagen de kans op toxische bijwerkingen van cyclosporine (zoals hypertensie en nierschade).
Omega-3 vetzuren beschermen tegen (maag)zweren door gebruik van NSAID’s.
Een tekort aan langeketen omega-3 vetzuren versterkt de ongunstige effecten van ijzertekort op de hersenstofwisseling.
Bioflavonoïden moduleren de stofwisseling van omega-3 vetzuren en verhogen de plasmaspiegel van EPA en DHA.
Omega-3 vetzuren verhogen de effectiviteit van probiotica door de aanhechting van probiotische bacteriën aan de slijmvliezen te verbeteren.
Omega-3 vetzuren kunnen de bloeddruk verlagen. Mensen die antihypertensiva gebruiken of een lage bloeddruk hebben, dienen hiermee rekening te houden.
Mensen die bloedverdunners gebruiken, dienen de totale inname van langeketen omega-3 vetzuren te beperken tot maximaal 5 gram per dag (omega-3 vetzuren gaan bloedplaatjesaggregatie en trombose tegen).
Omega-3 vetzuren kunnen de effectiviteit van anticonvulsiva verhogen.
Omega-3 vetzuren verhogen de effectiviteit van etretinaat (een vitamine A achtige stof) bij psoriasis.
De effectiviteit van antidepressiva kan toenemen bij suppletie met omega 3-vetzuren.
Veiligheid
Suppletie met EPA/DHA is veilig in de geadviseerde doseringen. Inname van EPA en DHA tot 5 gram per dag leidt niet tot spontane bloedingen of complicaties door bloedingen en is veilig voor mensen die bloedverdunners gebruiken. Tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding kan visolie (die gegarandeerd vrij is van contaminanten) te prefereren zijn boven het eten van vette vis, waarbij onzeker is of deze kwik en andere verontreinigingen bevat (zoals PCB’s en dioxine) die het kind schaden.

Literatuur
1. Zárate R et al. Significance of long chain polyunsaturated fatty acids in human health. Clin Transl Med. 2017;6(1):25.

2. Tan A et al. Supplementation with eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid reduces high levels of circulating proinflammatory cytokines in aging adults: A randomized, controlled study. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018;132:23-29.

3. Denis I et al. Omega-3 fatty acids and brain resistance to ageing and stress: body of evidence and possible mechanisms. Ageing Res Rev. 2013;12(2):579-94.

4. Muskiet FA et al. Is docosahexaenoic acid (DHA) essential? Lessons from DHA status regulation, our ancient diet, epidemiology and randomized controlled trials. J Nutr. 2004;134(1):183-6.

5. Tabbaa M et al. Docosahexaenoic acid, inflammation, and bacterial dysbiosis in relation to periodontal disease, inflammatory bowel disease, and the metabolic syndrome. Nutrients. 2013;5(8):3299-310.

6. Innes JK et al. The differential effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiometabolic risk factors: a systematic review. Int J Mol Sci. 2018;19(2).

7. Pizato N et al. Omega-3 docosahexaenoic acid induces pyroptosis cell death in triple-negative breast cancer cells. Sci Rep. 2018;8(1):1952.

8. Newell M et al. A critical review on the effect of docosahexaenoic acid (DHA) on cancer cell cycle progression. Int J Mol Sci. 2017;18(8).

9. Yassine HN et al. Association of docosahexaenoic acid supplementation with Alzheimer disease stage in apolipoprotein E ε4 carriers: a review. JAMA Neurol. 2017;74(3):339-347.

10. Yang K et al. Effectiveness of Omega-3 fatty acid for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Reprod Biol Endocrinol. 2018;16(1):27.

11. Yu L et al. The effect of omega-3 unsaturated fatty acids on non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis of RCTs. Pak J Med Sci. 2017;33(4):1022-1028.

12. Buoite Stella A et al. Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci. 2018;19(1).

13. Costantini L et al. Impact of omega-3 fatty acids on the gut microbiota. Int J Mol Sci. 2017;18(12). pii: E2645.

14. Agostoni C et al. The role of omega-3 fatty acids in developmental psychopathology: a systematic review on early psychosis, autism, and ADHD. Int J Mol Sci. 2017;18(12). pii: E2608.

15. Gioxari A et al. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018;45:114-124.e4.

16. Kaarniranta K et al. NF-kappaB signaling as a putative target for omega-3 metabolites in the prevention of age-related macular degeneration (AMD). Exp Gerontol. 2009;44(11):685-8.

17. Melnik BC. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:371-88.

18. Jiang J et al. Effect of marine-derived n-3 polyunsaturated fatty acids on major eicosanoids: a systematic review and meta-analysis from 18 randomized controlled trials. PLoS One. 2016;11(1):e0147351.

19. Zhai T, et al. Potential micronutrients and phytochemicals against the pathogenesis of chronic obstructive pulmonary disease and lung cancer. Nutrients. 2018;10(7).

20. Sins JWR et al. Pharmacotherapeutical strategies in the prevention of acute, vaso-occlusive pain in sickle cell disease: a systematic review. Blood Adv. 2017;1(19):1598-1616.

21. Soveyd N et al. Molecular mechanisms of omega-3 fatty acids in the migraine headache. Iran J Neurol. 2017;16(4):210-217.

Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/nutrienten/Omega%203-vetzuren%20EPA%20DHA