Brandwonden
Er zijn verschillende soorten brandwonden van verschillende graden:
Eerstegraads (oppervlakkige) brandwonden
Dit zijn de lichtste brandwonden die je kunt oplopen en zijn alleen van invloed op de opperhuid. De verbrande huid is rood, iets gezwollen, pijnlijk, droog en heeft geen blaren. Een licht verbrandde huid door de zon is hier een voorbeeld van. Weefselschade op de lange termijn door deze brandwonden komt zelden voor.
Tweedegraads brandwonden (brandblaar)
Bij een tweedegraads brandwond zijn de opperhuid en een deel van de onderliggende lederhuid beschadigd. Deze brandwonden worden vaak veroorzaakt door verbranding door schroeien of vlammen. De brandwond is rood, gezwollen en pijnlijk en heeft blaren. Doordat er blaren ontstaan wordt een tweedegraads brandwond vaak een brandblaar genoemd.
Derdegraads brandwonden
Derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en de lederhuid. Dit soort brandwonden kunnen zelfs onderhuidsweefsel, botten, spieren en pezen beschadigen. De huid kan er bij een derdegraads brandwond wit of zwart uitzien. Er is geen gevoel op die plaats, omdat de zenuwuiteinden aangetast zijn.
Het is mogelijk dat een persoon meerdere soorten brandwonden op hetzelfde moment oploopt.
Ernstige brandwonden vereisen onmiddellijke medische hulp. Dit kan namelijk littekens, handicaps of misvorming helpen voorkomen. Brandwonden op het gezicht, de handen, de voeten en de geslachtsdelen kunnen bijzonder ernstig zijn.
Als jij of iemand anders bij jou thuis een brandwond oploopt, is het belangrijk om de plek gelijk minstens vijf minuten ouder koud water te houden. Je kunt het gebied ook onderdompelen in een bak of emmer gevuld met koud water.
Vermijd altijd het gebruik van ijs direct op een brandwond, omdat dit het tegenovergestelde effect heeft op het verlichten van pijn. Door de koude temperatuur zal je huid nog meer verbranden.
Er moet vooral veel zorg worden besteed aan het schoonmaken van een brandwond. Als je blaren hebt, zorg er dan voor dat deze niet kapot gaan.
Heel veel mensen vertellen ons baat te hebben bij gebruik van:
Obvious Cream bij brandwondjes in de keuken zolang de huid niet beschadigd is zoals bij een tweedegraads brandwond. De creme meerder malen kort achter elkaar aanbrengen tot dat de pijn verdwijnt dan twee of driemaal daags tot er niets meer van te zien is. Veel gebruikt tijdens zonnebrand zowel bij volwassenen als bij kleine kinderen.
Obvious Cream : Ontsmet, verkoelt, verzacht, pijnverzachtend, gaat zwelling tegen.
Deze kun je meerdere malen per dag toepassen bij volwassenen en kinderen (vanaf 10 jaar).
Voor volwassenen die etherische oliën minder verdragen, kinderen jonger dan 10 jaar en baby’s adviseren we de Obvious Cream Kids.