Insectensteek
Wespen, bijen, muggen, mieren, vlooien, dazen: in ons land kruipen genoeg kriebelige beestjes rond en die kunnen soms steken. Meestal is dat alleen vervelend, maar soms is het ook gevaarlijk. Wat doe je bij een insectensteek?
Wat stel je vast bij insectensteek?
Plaatselijke zwelling
Jeuk
Roodheid
Soms pijn of prikkend gevoel
Wat doe je bij insectensteek?
Bij een steek in de mond of keel door een bij, wesp of hoornaar: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje of ijslolly zuigen om de zwelling tegen te gaan.
Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een insectensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Heeft een slachtoffer een adrenalinepen ( EpiPen ) bij zich ? en heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid ? Dan kun je hem /haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is omdat er geen moment te verliezen is.
In overige gevallen:
Koel de plek van de beet bij pijn, irritatie en jeuk met een natte kompres of coldpack of een zak diepvrieserwten. Wikkel deze wel eerst in een doek i v m bevriezing.
Zit er een angel in de huid? Schraap die dan weg met je nagel of de stompe kant van een mes Verwijder bij een insectensteek in een vinger de ringen van die vinger.
Velen hebben baat bij smeren met onze Obvious Cream of Obvious Cream Kids!
Obvious Cream : Ontsmet, verkoeld, verzacht, pijnverzachtend, gaat zwelling tegen.
Deze kun je meerdermalen per dag toepassen bij volwassenen en kinderen (vanaf 10 jaar).
Voor volwassenen die etherische oliën minder verdragen, kinderen jonger dan 10 jaar en baby’s adviseren we de Obvious Cream Kids.